van den Hoff solutions komt met het project "introductie van SVL" een slimme totaaloplossing die excelleert in gebruiksgemak, design en prestaties waarmee de gebruiker zijn verticale lamellen kan bedienen.
Waarom dit project? Ik heb een huis waar 15 rails met verticale lamellen ophangen,het is bijna een dagtaak om ze allemaal in de juiste stand te zetten om zoveel mogelijk zon binnen te krijgen.(voor anderen misschien om de zon buiten te houden). Kant en klaar smart systemen kopen was een optie, maar gezien de prijs vanaf 450,00 dat was me iets teveel. Mijn keuze was dus snel gemaakt toen ik voor ongeveer 20,00 per rail mijn eigen smart systeem kon maken met het grote voordeel dat ik het naar mijn eigen wensen kon programmeren. Verder ben ik niet afhankelijk van wazige apps en servers die weet ik waar in de wereld staan en lekker over mijn netwerk kunnen surfen en gegevens verzamelen. Op korte termijn zal ik de programma code toevoegen om de lamellen aan te melden bij een MQTT Broker zodat ik 100% zeker ben dat de opdrachten zijn uitgevoerd.(bidirectionele communicatie). Het programma kan m.b.v. OTA (install over-the-air) geupdate worden, eenmalige upload met een USB kabel blijft echter noodzaak.
De lamellen worden bediend m.b.v. een gebruikers interface of kunnen op automaat worden gezet en dan op iedere gewenste stand worden gekanteld. Bijkomend voordeel van de automaat is dat het ook nog eens inbraak werend kan werken, je hoeft immers niet thuis te zijn om de lamellen te kantelen. Als extra heb ik 3 ledjes een klein digitaal schermpje en verlichting toegevoegd e.e.a. om het geheel een levend uiterlijk te geven en de lampjes voor de sfeer. Dit laatste de verlichting zal ik in nieuwe projecten toelichten zoals ook een garage/tuinpoort openen met je telefoon/tablet/p.c. en raam/deur sensor, tuurlijk alles beneden de 5 euro aan kosten.
De ledjes geven aan in welke stand de lamellen staan, rood, blauw en groen respectievelijk 45% 90% 145% en bij dicht brandt geen ledje. Dit laatste heb ik gedaan voor als de lamellen ook op de slaapkamer worden gemonteerd en de ledjes als storend worden ervaren.
Het schermpje laat een welkomst tekst zien,de actuele dag,datum,tijd,toegewezen ip-nummer,zonopkomst en zonsondergang. Datum en tijd worden van een timeserver op het internet opgehaald(doorlopend),zonsondergang en opgang worden een maal per dag van het internet opgehaald aan de hand van de Latitude Longitude (hierin word bepaald waar je woont en dus de actuele tijden worden opgehaald) Dit heb ik in PHP gemaakt omdat hier een simpele functie voor was en niet zoals de rest in C++. De tijd en zonsonder/opgang zijn nodig om te bepalen wanneer de lamellen een bepaalde stand moeten innemen wanneer de δutomaat is ingeschakeld. Het schermpje kan ook aan of uit worden gezet.
De gebruikers interface maakt gebruik van je eigen netwerk(gaat dus niet eerst naar een of andere "vreemde"server het ESP8266 kaartje is je eigen webserver!). en heeft een vast ip-nummer. Verder is hij te gebruiken op de p.c. en telefoon/tablet(Responsive website). Bediening is overal ter wereld mogelijk, portforwarding is dan wel een must en zul je op je router moeten instellen.Stroomuitval is geen probleem, de laatste lamellen stand wordt altijd naar flashmemory weggeschreven dit laatste is ook nodig omdat de lamellen bij wijziging van de stand altijd terug gaan naar hun begin positie en van hieruit de gewenste positie aannemen. Ook kan wanneer een andere gebruiker de interface benaderd deze de actuele stand van de lamellen zien.
Het monteren van de onderdelen tot een product, ik beperk me uitsluitend tot het electronische gedeelte.